Otomatik Dış Defibrilatör (AED) Nedir ve Nasıl Hayat Kurtarır?

Otomatik Dış Defibrilatör (AED) Nedir ve Nasıl Hayat Kurtarır?
Arcyon Group defibrilatörler konusunda uzmandır. Peki defibrilatör nedir ve böyle bir cihaz tam olarak nasıl çalışır?
Defibrilatör:
‘Defibrilatör’, ‘AED’ veya ‘otomatik harici defibrilatör’ gibi terimleri duymuş ve bunların ne olduğunu merak etmiş olabilirsiniz. Defibrilatörler hakkında en sık sorulan sorulardan bazılarını yanıtlamak ve öğrenme yolculuğunuzda size rehberlik etmek için buradayız.
Defibrilatör nedir?
AED veya Otomatik Harici Defibrilatör, Ani Kalp Durması (SCA) sırasında kullanılan bir tıbbi cihazdır. Elektrot pedleri hastaya düzgün bir şekilde yerleştirildiğinde, cihaz elektrik şokunun gerekip gerekmediğini belirlemek için kalbin ritmini analiz eder. Gerekirse, AED modelinizin tam veya yarı otomatik olmasına bağlı olarak defibrilatör şoku otomatik olarak verir.
Ani Kalp Durması (SCA) ne kadar yaygındır?
Türkiye’de her yıl 300.000’den fazla kişi Ani Kalp Durması’ndan muzdariptir. Defibrilatör veya CPR kullanılmadan, %5’ten azı hayatta kalmaktadır. Defibrilasyon yapılmayan her dakika, hayatta kalma şansını %10 azaltır.
Defibrilatör kalbinizi yeniden çalıştırır mı?
Defibrilatör, titreyen veya düzgün çalışmayan bir kalbe enerji göndererek çalışır. Cihaz bir şokun gerekli olduğunu belirlerse, kalbin normal ritmine dönmesine yardımcı olmak için kontrollü bir enerji darbesi verir.
Defibrilatör sizi öldürür mü?
Hayır, defibrilatör yalnızca defibrilasyon gerektiren anormal bir kalp ritmi tespit ederse şok verir. Bu müdahale olmadan hasta hayatta kalamazdı ve bu da AED’yi bu gibi durumlarda önemli bir cihaz haline getirir.
Defibrilatörü kimler kullanabilir?
Defibrilatörü herkes kullanabilir çünkü kolay ve güvenli olacak şekilde tasarlanmıştır. Tek yapmanız gereken elektrotları hastanın çıplak göğsüne yerleştirmektir.
Defibrilatör Ne Zaman Kullanılır?
Defibrilatör veya AED, birisi ani kalp durması yaşadığında kullanılır; bilinçsizdir ve nefes almaz.
Defibrilatör Ne Zaman Gereklidir?
Ani kalp durması sırasında defibrilatöre ihtiyaç duyulur çünkü kişinin hayatını kurtarabilecek tek tedavi budur.
Yarı Otomatik ve Tam Otomatik Defibrilatörler
Hem yarı otomatik hem de tam otomatik defibrilatörler, kalbin ritmini izlemek ve gerektiğinde şok vermek için tasarlanmıştır. Temel fark, bu şokun nasıl verildiğidir. Tam otomatik bir defibrilatör, gerektiğinde şoku, onu kullanan kişiden herhangi bir ekstra adım almadan kendi başına verir. Öte yandan, yarı otomatik bir defibrilatör, kullanıcının şoku manuel olarak vermek için bir düğmeye basmasını gerektirir. Yalnızca yarı otomatik modellerde, kullanıcıya şokun ne zaman uygulanacağı konusunda kontrol sağlayan bu “şok düğmesi” özelliği bulunur. Defibrilatörlerimizin tüm çeşitlerini görmek için buraya tıklayın.